GastroVin

Rödpang och fläsk

Föregående Nästa
P1030564.JPG
P1020833.JPG
Än är inte våren här, därför så kör vi på med lite mer av den kalla tidens smaker i både mat och dryck. Denna gång så är det grisen som får gotta sig med god Italienare.

Beskrivning:

Till denna klassiker med fläsk, måste ett bra vin serveras och kvällen till dess äro blir det en vacker Italienare. 2012  Allegrini La Grola, Venetien, I.G.T delle Venezie. Dessa viner blir man aldrig besviken på. Jag gillar inte att prata om prisvärda viner till vardags, med detta är ett vin som är prisvärt. Så alla folkliga, köp detta perfekta vin. Druvsammansättning är följande,Corvina 90%, Oseletta 10%Doften är härligt kryddig och har en våt skogsdoft i sig. Smaken är fylld med mörk choklad, vaniljens sötma som för övrigt kommer från vinets tid i fat. Mogna körsbär med cederns härliga doft är svårt att motstå. Smaken sitter i, och det är en balanserad bjässe vi har i glaset.”Efter skörden avstjälkades och krossades druvorna försiktigt och musten fick därefter jäsa under temperaturkontroll (20-28 C) i rostfria ståltankar i cirka två veckor. Druvskalen fick macerera med tillsammans med druvmusten i ca nio dagar med daglig överpumpning. Efter avslutad alkoholjäsning filtrerades skalmassan bort och vinet flyttades över till ekfat där den malolaktisk jäsningen tog vid. Vinet har lagrats på ekfat i 16 månader. 20 % av faten var nya ekbarriquer. Sedan blandas de olika vinerna och får 'gifta sig' i två månader innan buteljering. Vinet lagras sedan i cirka tio månader på flaska innan det får lämna vineriet”
Vinet behöver fett, syra, sötma och kolhydrater för att visa sin fina kropp. Och vi gav vinet alla sina önskemål, som ett tack från vinet så fick vi en gedigen upplevelse i vad mat och vin kan åstadkomma. Vinet besitter en torrhet som luckras upp tack vare fettet från fläsket, vinet hoppar till i gommen och som på klassiskt Björn Borg maner, så smashar då lingon till vinet och fram kommer ett fyrverkeri av sekundära smaker.


Vinet behöver onyttigheter så som fett för att komma till ro, därför så serverar jag denna smakrika och kryddiga rätt till veckans röda vin. 

Tips

För att göra vinet ännu mer tillfredsställt så finns det ett fantastisk gott recept på tryffel majonnäs  på vår sida. 

Ät och njut.