Terese Cedergren

Zucchinilasagne

Föregående Nästa
foodfolder-zucchini-lasagne-3
foodfolder-zucchini-lasagne-2
Lasagne med zucchini skivor istället för pasta plattor, gott som ger en lätt mättnad. Out standing god att värma på dagen efter ;)

Ingredienser

  • 2 st zucchini
  • 2 tsk salt
  • 1 st gul lök (stor)
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 400 g nötfärs
  • 1 burk(ar) krossade tomater
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 krm torkad oregano
  • 1 msk strösocker
  • 2 krm svartpeppar
  • Fyllning:
  • 2 dl kokande vatten
  • 1 dl Orzo-mix (Zeta) alt matvete
  • 0,5 st grönsaksbuljong tärning
  • Sås:
  • 1,5 dl mjölk alt. grädde
  • 25 g smör
  • 100 g cheddarost alt smakrik hårdost
  • 2 nypa(or) salt
  • 2 nypa(or) svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.


Skiva zucchinin tunt på längden med en mandolin alt. osthyvel. Lägg upp skivorna och strö över salt för att dra ut vätska.


Koka Orzo-mixen i buljongen.


Hacka lök och vitlök och fräs i rapsolja i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och stek till den får lite färg. Häll i krossade tomater, kryddor och Orzo-mixen. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra i ca 10 minuter.


Koka upp smöret och mjölken, rör ned osten. Spara en halv näve ost till toppen av lasagnen. Salta och peppra efter smak.


Smörj en ugnsform med rapsolja och varva zucchiniskivor, ostsåsen och köttfärssås. Toppa med ost och gratinera i ugn ca 20 minuter.


Garnera med färska örter.


I detta recept testade jag Zetas nya grynmix - Orzo-mix är en blandning av korn, lupinbulgur, delade gula linser och delade gröna ärtor. Det fungerar även med quinoa eller matvete.


Testa även;

Tips

Byt ut nötfärsen mot cornfärs för vego alternativ.