Terese Cedergren

Vin till kräftor

Föregående Nästa
foodfolder-vin till kräftor.jpg

Vanligtvis förknippas kräftor och kräftskiva med öl och snaps. Med ett ökat intresse för vin så är nu efterfrågan stor efter en bra "matchning" men ibland kan kombinationerna bli knepiga speciellt med rött vin. Här är guiden till en god matchning! Tänk på att tillbehören hjälper till att få till matchningen.

Att tänka på när man matchar mat och vin är att plocka ut de framträdande komponenterna i maträtterna dvs grundsmakerna; syra, sötma, sälta, beska och umani.


Kräftor innehåller mycket sälta eftersom man kokar dem med mycket salt och umami. Salt i maten hjälper till att dämpa det i vinet som vi upplever som för friskt, för bittert, för strävt eller för eldigt, samt att lyfta fram frukten i vinet. Umami är den senast "upptäckta" grundsmaken som finns just i skaldjur. Om man serverar ett vin som redan från början är syrligt, beskt eller strävt tillsammans med umamiberikad mat upplevs vinet ännu syrligare, beskare och strävare. Ett vin av denna karaktär tillsammans med umamiberikade råvaror antar ofta en metallisk smak i munnen.


Det man också måste tänka på är tillbehören. Ofta äter man Västerbottenpaj, kanske någon annan typ av matpaj och bröd med ost eller aioli.


Skulle rekommendera att välja ett rosévin eller ett fräscht vitt vin. Om du vill ha röttvin så välj något mjukare, lättare och bärigt vin med en lätt tanninsstruktur. Tillbehören till kräftorna kan dock väga upp rödvinets fyllighet. 


 


5 vita viner 


Titta på halvtorra, friska och fruktiga viner. I dessa balanserar vinets sötma och syra upp det salta i kräftorna och dess tillbehör.


Orballo Albariño -  från Spanien med rika aromer av citrus, lime och grapefrukt samt en nyans av moget äpple och färska blommor. 


Reichsrat von Buhl - från Tyskland med mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, citrus, fläder och mineral.


Vincent Carême Vouvray Le Peu Morier - franskt komplext, välbalanserat och maxat med mineraler, honung, gula plommon, citrus och en nötig ton med ett långt angenämt avslut.


Leitz Eins Zwei Dry - från Tyskland klassiskt torr riesling med persika, äpple, mineral, honungstoner och härlig syra i eftersmaken.


Muscadet Sèvre et Maine - från Frankrike kommer denna ungdomliga och mycket friska Loirevinet med smak inslag av gröna äpplen, örter, vita vinbär, citron och en god sälta.


 


4 rosé viner


Wölffer Estate rosé - amerikansk från Long Island med friska toner av mogna äpplen, persika, citrus och en härlig blommighet av syren. 


M de Minuty - fransk bärig smak med inslag av smultron, citrus, röda vinbär och örter.


La Spinetta - italiensk bärig, mycket frisk smak med inslag av röda vinbär, vattenmelon, lavendel och citrus.


Côtes de Provence Rosé Pierre & Paul -  fransk bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, röda vinbär, färska örter och blodapelsin.


 


2 röda viner 


För de rödvinerna så är det tanninerna som trasslar till de i matchningen så hitta ett tannin fattigt vin som tex Beaujolais från druvan Gamay. Lätta bäriga viner.


Beaujolais-Villages - klassisk Beaujolais - lätt bärig med smak av blåbär, färska örter och skogshallon.


Claude Val Rouge - franskt medelfylligt med en balanserad bärig smak med inslag hallon, körsbär och något blommiga toner.


 


Hitta de godaste recepten till kräftskivan här!