Terese Cedergren

Vegetarisk gryta med linser, pumpa & svamp

Föregående Nästa
F3B96749-B0C2-4BF9-90DE-FDAD8F8C496A.jpeg
Mustig vegetarisk gryta med linser, matig pumpa och svarta bönor serverat med en bit bröd. Perfekta grytan när du ska bjuda på middag och om du får något över så passar den perfekt i matlådan!

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 4 dl linser
  • 2 dl valfritt vin
  • 2 burk(ar) passerade tomater
  • 0,5 kg pumpa
  • 1 msk paprika pulver (starkt)
  • 1 tsk kummin
  • 1 krm röd chili
  • 0,5 krm kanel
  • salt & peppar
  • 1 st grönsaksbuljong tärning
  • 190 g svarta bönor
  • 1 knippe bladpersilja
  • 8 st champinjoner
  • Tillbehör:
  • surdegsbröd

Gör så här:

Skala, dela och kärna ur pumpan. Skär den i mindre kuber.


Stek/svetta grovt hackad lök i rapsolja tillsammans med skivad vitlök (ca 2 min).


Tillsätt linser och låt dem fräsa en kort stund med löken, tillsätt vinet och låt hälften reducera in i linserna.


Häll ner tomaterna, pumpan och tillsätt buljong och kryddorna i grytan. Låt den koka upp och sjuda på låg värme i 20 min eller tills pumpan känns mjuk. Om det behövs mer vätska, tillsätt vatten eller vin.


Häll av och skölj av bönorna och tillsätt i grytan.


Skiva champinjonerna och hacka bladpersilja, strö över dem över grytan när den är klar.


Servera med rostat surdegsbröd.



Gott till

Tips

Får du en "slatt" vin över häll den i en fryspåse och frys in den till du ska laga en gryta eller sås!