Terese Cedergren

Vegansk Aubergine "sill"

Föregående Nästa
54A712D4-850C-4A13-8863-FFAAAD24C2E3.jpeg
Visste du att förvälld aubergine får konsistensen av sill och det går utmärkt att lägga in den och sedan blanda till den som exempel "senaps-, skärgårds- eller currysill" till den veganska/vegetariska högtidsbuffén. Här är grundreceptet med de tre tillhörande sås recepten.

Ingredienser

  • 1 dl ättika 12%
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 3 st lagerblad
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 0,3 kg aubergine
  • 0,5 st rödlök
  • 1 st morot
  • Tillbehör:
  • salladsblad
  • färskpotatis
  • gräddfil

Gör så här:

Grundrecept på inlags vegansk Aubergine "sill"


Blanda ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.


Skala och dela auberginen på längden och skär den i ca 1/2 cm tunna skivor. Skala och skiva löken och morötterna.


Lägg grönsakerna i den varma lagen, låt svalna och dra i kylen över natten.


 


Tre såser till den veganska aubergine sillen


Vegansk Skärgårdssill



  • 1/2 rödlök

  • 1/2 dl vegansk crème fraiche

  • 1 1/2 dl ägg-, laktos- & mjölkproteinfri majonnäs

  • 1 dl färsk dill 

  • 2 msk tångcaviar

  • 1/2 citron

  • salt & peppar


 


Rör ihop med crème fraiche och majonnäs.


Hacka dillen och blanda ner den och kaviaren i såsen.


Smaka av med pressad citron, salt och peppar.


Häll av lagen från auberginen och blanda ner skärgårdssåsen i grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.


 


Vegansk Senapssill



  • 3 msk skånsk senap

  • 2 msk socker

  • 2 msk rödvinsvinäger

  • 1 dl färsk dill

  • 1 dl rapsolja

  • vitpeppar & salt


 


Vispa ihop senap, socker och vinäger.


Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin.


Rör ner dillen och smaka av med salt och peppar.


Häll av lagen från auberginen och blanda ner senapssåsen i grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.


 


Vegansk currysill



  • 1/2 dl syltlök

  • 1/2 äpple

  • 1 1/2 dl vegansk crème fraiche

  • 1 1/2 dl ägg-, laktos- och mjölkproteinfri majonnäs

  • 1 msk curry

  • salt & peppar


Hacka syltlöken och äpple, rör sedan ihop det med crème fraîche, majonnäs och en skvätt lag från "auberginesillen".


Krydda och smaka av med curry, salt och peppar.


Häll av lagen från auberginen och blanda ner currysåsen i grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.


 


Servera den veganska sillen i ett salladsblad med färskpotatis, gräslök och gräddfil!


Hitta vintips till "sillen" här!


 


Testa även

Tips

Lyssna på podden via SpotifyAcast eller iTunes.