Terese Cedergren

VIETNAMESISKA VÅRRULLAR

Föregående Nästa
Helt underbart goda och grymt fräscha! Dessa förföriska vårrullar kräver i stort sätt ingen tillagning. Bara lite hett vatten, ett par flinka fingrar och ett gäng goda råvaror. Välj med fördel närodlade och ekologiska varor.

Ingredienser

  • 300 g Ryggbiff
  • 250 g Räkor
  • 1 knippe vårlök
  • 16 st rispapper
  • 2 dl isbergssallad (finskuren)
  • 2 dl sjögräsnudlar
  • 3 st morötter
  • st gurka
  • 1 st avokado
  • 1 dl böngroddar
  • 1 knippe färsk mynta
  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 dl hettvatten
  • 3 msk färsk ingefära (finhackad)
  • 1 st röd chili
  • 3 msk fisksås
  • 2 st vitlök
  • 2 st färsk lime
  • Sås:
  • dl kokossocker

Gör så här:

Tina och skala räkorna.


Stek biffen hastigt i panna så att den fortfarande är röd inuti, strimla upp den.


Blanda vårlök, vitlök, ingefära, chili, limesaft och fisksås i en bunke. Lägg i räkorna eller biffen, blanda väl, täck över och ställ in i kylen. Låt stå och dra till sig smak medan du gör i ordning resten (ju längre desto godare).


Gör dippsåsen: Blanda kokossocker med hett vatten i en skål och rör om tills det har löst sig.


Tillsätt vitlök, chili, risvinäger, lime och fisksås.


Doppa ett rispapper i taget i hett vatten i cirka 15 sekunder tills det har mjuknat.


Lägg i biff eller räkor, sjögräsnudlar/sallad, morot, gurka, eventuellt lite böngroddar, generöst med färsk mynta- och koriander blad. Vik ihop paketet. Börja med att vika ihop botten, sedan sidorna. Rulla ihop och se till att papperet fäster i änden. Fortsätt likadant med resten.


Servera med dippsåsen. 

Tips

Experimentera gärna med innehållet, tex halstrad sesam lax eller köttfärs är även en bra kombination.

Kronenbourg 1664 Blance passar perfekt! Fruktig smak med tydlig karaktär av citron och koriander.