Terese Cedergren

Ugnsstekt falukorv med mos

Föregående Nästa
image.jpeg (127)
image.jpeg (123)
foodfolder-ugnsstektfalukorv.jpeg
korv
Svensk husmanskost när den är som bäst ;) Lyxa till råvarorna så blir resultatet därefter, går gärna förbi saluhallen och köper korven där med en högre kötthalt och smakrika tomater.

Ingredienser

  • 800 g falukorv
  • 2 st gul lök
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 burk(ar) krossade tomater (ekologiska)
  • 2 dl riven ost (Västerbottenost)
  • 0,5 dl grov senap
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 3 st tomater
  • salt
  • malen vitpeppar
  • 800 g mjölig potatis
  • 2 dl grädde
  • 50 g smör
  • salt & peppar
  • riven muskot

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.


Skala och koka potatisarna. Skär den gula löken i tunna klyftor och skiva tomaterna.


Smörj en stor ugnssäker form. Dela falukorven på längden, bre på rikligt med senap och stoppa falukorven med tomaterna. Häll på tomatsåsen i formen, lägg ut den grovhackade löken och pressa ner vitlöken i såsen. Salta och peppra och strö över oregano.


Strö över osten och sätt in formen i ugnen i ca 25-30 minuter. Om värmen är ojämn så att osten blir över gratinerad sätt ugnsfolié över formen.


Slå av vattnet från de mjuka potatisarna och låt dem ånga av under lock några minuter. Salta och peppra tillsätt grädden och smöret vispa sedan till en slät konsistens. Smaka av med lite riven muskotnöt.


Ta ut korven när den fått färg.