Terese Cedergren

Ugnsrostad kyckling med primörer

Föregående Nästa
image.jpeg (433)
Hel kyckling är en enormt tacksam rätt när man helst vill socialisera med sina vänner och familj istället för att stå i köket. Ugnen och råvarornas smaker gör jobbet ;) Testade den franska ekologiska gårdskyckligen La Belle de France, saftig och god!

Ingredienser

  • 1,3 kg färsk kyckling
  • 12 st färskpotatis (små)
  • 4 st morötter
  • 3 st gul lök
  • 2 msk timjan
  • 1 st citron
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 klyfta(or) vitlök
  • 3 dl vitt vin
  • 2 msk olivolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 120-150 grader.


Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Häll över vin och olivolja.


Skär upp citronen och en lök och stoppa in i skrovet på kycklingen tillsammans örter, salt och peppar.


Sätt in kycklingen i mitten av ugnen.


Efter ca 40 minuter så ta ut kycklingen och lägg i potatis, lök och morötter och fortsätt ugnsrosta.


 


Kycklingen är färdig när köttsaften är klar och genomskinlig dvs efter ca 1 tim och 10 min.


Servera med rotfrukterna och tex majonäs eller annan "krämig" sås.


Läs mer om La Belle de France kyckling här.


"Majo" recept här;

Tips

Marinera kycklingen i saltlake. Lös upp ca 8% salt i vattnet. Häll upp saltat vatten i en bunke som täcker kycklingen. Marinera i 6 timmar i kylskåpet innan den ska tillagas.

Variera primörer efter säsong.