Terese Cedergren

Ugnsbakad vitkål med mandel, potatis- & palsternackspuré

Föregående Nästa
foodfolder-bakad-kål.jpeg
Rostad vitkål är ett underbart tillbehör till köttet, kycklingen eller fisken. Här som huvudnumret tillsammans med en len och krämig potatis- och palsternackspuré.

Ingredienser

  • 0,8 kg vitkål
  • 1 msk rapsolja
  • 25 g smör
  • 1,2 dl vitt vin
  • 1 msk mandelflarn
  • Puré:
  • 0,4 kg potatis
  • 0,2 kg palsternacka
  • 1 dl grädde
  • 150 g smör

Gör så här:

Ugnsbakad vitkål


Sätt ugnen på 180-200 grader.


Dela vitkålen alt. skär den i klyftor och lägg på en oljad ugnsplåt med bakplåtspapper eller direkt i en stor ugnsform.


Häll på vinet, strö över mandeln och grädda i 30-40 minuter eller tills kålen är frasig och mjuk inuti (den är klar vid en innertemp. på 93 grader). Använd med fördel ugnstermometer.


Ös smör- och vinblandningen 3-4 gånger över vitkålen under rostningen.



potatis- & palsternackspuré


Skala potatis och palsternacka.


Koka dem lättsaltat vatten, låt den inte bli överkokt. När potatisen och palsternackan är mjuka, häll av allt vatten och lägg en kökshandduk mellan locket och kastrullen för att få bort ångan i kastrullen.


Pressa potatisen, häll i mjölken och vispa i smöret. Låt smöret vara kallt, det binder purén bättre. Smaka av med salt och peppar.


Servera kålen och purén och njut!


Testa även