Terese Cedergren

Tryffelveckor på Mr French

Föregående Nästa
foodfolder-mr-french-6

I veckan fick jag nöjet att provsmaka kökschefen Petter Viding och barchefen Oscar Högberg avsmakningsmeny inför Mr French kommande tryffelveckor. Med start den 1 februari och under två veckor framåt kommer det att lagas rätter med tryffel i mängder. Var inte förvånade om det även dyker upp i din drink eller dessert.

På menyn stod "de svarta guldet", den franska Perigordtryffeln ackompanjerat med härliga råvaror.


Perigordtryffeln även kallad "Vintertryffel" skördas i slutet av november och fram till slutet av februari, kvalitetén är som allra bäst just nu.  Doften är mycket kraftfull och intensiv och den smakar utmärkt rå även om den oftast används i varma maträtter där aromen kan utvecklas fullt ut.





Mr French, Tullhus 2 Skeppsbron, Gamla stan Stockholm - Boka bord eller läs mer här!


Fransk brasseriemat i en interiör som flörtar friskt med franska 20-talet, art deco och Gatsby.


 


 


Välkomnades med en daquiri självklart med tryffeltoner - Nose of the pig


Innehållandes; ljus rom, tryffeljuice(jus de tryffel), färskpressad limejuice och sockerlag.


 


 


Till rätterna serverades ett väldigt trevligt amerikanskt Sauvignon Blanc - Robert Mondavi Fumé Blanc, passar perfekt till alla rätterna.


Robert Mondavi inspirerades av Loiredalen, speciellt Sauvignon Blanc och från Pouilly Fumé. De blev t om en eget vintyp - Fumé Blanc. 


Syran är hög men balanserad med dofter och smak av exotisk frukt passionsfrukt, grape och apelsinblom.


 


 


Pilgrimmsmusslor - med rostad persiljerot, persiljerotscreme, riven tryffel och tryffelskum


 


 


Croquette - Friterad parmesancroquette fylld med rödvinsbrässerad högrev, serveras med tryffelcreme och örtsallad







 





Tryffelblini - med grillad hälleflundra, avrugacaviar, späda primörer, tryffelzabayonne


 


 





 





Scented Pastis - Tryffelpastis (Ricard) gjord enligt "fat-wash"* adderat med isvatten. 


*Fat-wash. Fat-wash gör man med en slags fett, det kan vara allt ifrån smör till olja. I det här fallet har vi använt oss av en tryffelolja. Fat-wash går ut på att man blandar "fettet" med spriten man vill smaksätta och fryser sedan in de. Efter ett antal timmar kommer fettet att frysa och man kan enkelt sila av det med en vanlig sil eller ett filter.









Tryffelrisotto - med spenat och råhyvlad svamp





 


 


Hidden below Old Fashioned - boursbon (makers mark), tryffelbitter, sockerlag och apelsin zest skiva.


 



Laguppställningen ;) 


 


Laga själv;