Terese Cedergren

Tryffelrisotto

Föregående Nästa
foodfolder-tryffelrisotto.jpeg
svamprisotto
I tryffeltider kan jag varmt rekommendera att tillaga en klassisk krämig tryffelrisotto, enkelt och otroligt gott tillsammans med ett glas bubbel.

Ingredienser

  • 4 dl risottoris, (Carnaroli alt. Arborio)
  • 1,5 msk olivolja
  • 75 g smör
  • 1 st gul lök (ca 80 g)
  • 1 klyfta(or) vitlök
  • 1 själk(ar) selleri
  • 5 dl vitt vin
  • 6 dl höns alt. grönsaksbuljong
  • 2,5 dl parmesan
  • 8 st färska champinjoner
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 g tryffel – gärna mer om man har möjlighet eller lust ;)

Gör så här:

Skala och finhacka lök, vitlök och selleri, fräs i en gryta med olivolja.


Tillsätt riset och låt det fräsa med en kort stund, häll i vinet och låt det koka in. Späd med buljongen lite i taget och låt den koka in, fortsätt späda med buljongen. Låt koka/sjuda ca 30 min eller tills riset är krämigt men fortfarande har en liten kärna. Omrörning är nyckelordet för en god risotto.


Ta grytan från värmen och rör ner smör och parmesan. Lägg lock på och låt risotton stå och dra i ca 2 min för en krämig konsistens.


Smaka av med salt och peppar.


Hyvla över färska champinjoner tillsammans med tryffeln i papperstunna flarn.


Servera och njut :)

Tips

Om du har möjlighet så låt tryffeln dra i riset i ca 2 dagar så blir smaken än bättre.

BUDGETTIPS! Tryffeln går att byta ut eller förstärkas med ett par droppar tryffelolja! Tänk på att oljan är mycket stark så häll i sparsamt i risotton.

Tryffeln borstas med en torr och mjuk borste, använd ALDRIG vatten för att ta bort jord eller på annat vis göra den ren.