Terese Cedergren

Tryffel bearnaise

Föregående Nästa
tryffelbea
Bearnaise är som oftast de första förslaget när man ska tillaga kött. Visst är de gott men personligen har jag problem med den tydliga smaken av dragon. Så när jag gör "bea" så snålar jag gärna med dragonen och istället smaksätter den med tryffel alt. chili istället. Så om du gillar dragon, addera lite mer själv!

Ingredienser

  • 1 st schalottenlök
  • 6 st svartpepparkorn
  • 1 tsk torkad dragon
  • 0,5 dl vit balsamico vinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 3 st äggulor
  • 200 g smält smör
  • salt & peppar
  • tryffelsmör alt. färsk riven efter smak

Gör så här:

Skala och finhacka schalottenlöken.


Blanda lök, vinäger, vatten och dragon i en liten kastrull.


Sjud blandningen utan lock, på låg värme, tills vätskan reducerats till hälften. Sila bort lökbitarna och låt svalna.


Smält smöret på låg värme. Dra kastrullen från plattan och låt stå för att svalna en stund.


Häll över vinägeravkoket i en rostfribunke. Vispa ihop äggulorna med vinägeravkoket.


Ställ bunken i vattenbad. Det får absolut inte koka.


Tillsätt smöret lite i taget under kraftig vispning. Vispa tills såsen tjocknat.


Ta då bunken ur vattenbadet, klicka i tryffelgrädden eller den färska tryffeln efter smak och salta.


"Tryffelbea" passar till kött, skaldjur och kyckling.

Tips

Om man du inte hittar tryffelsmör el färsk tryffel så kan man använda tryffelolja.Men tänk på att den lätt tar över i smaken och bli "stickig".

Fågel & Vilt i Östermalmshallen har tryffelgrädde.