Terese Cedergren

Torsk Bourguignon

Föregående Nästa
foodfolder-Torsk-Bourguignon-w.jpg
Gör den klassiska Bourguignon-grytan med torsk! En rätt där du kan kombinera din fisk med ett rött vin. Lyssna på vår podcast I glaset om hur vi kombinerar vin och fisk.

Ingredienser

  • 0,8 kg torskrygg
  • 2 msk rapsolja
  • 8 st steklök
  • 100 g rimmat fläsk
  • 50 g smör
  • 1 msk rapsolja
  • 2 st morötter
  • 1 st gul lök
  • salt
  • 50 g palsternacka
  • 5 dl rött vin
  • 2 msk kalvfond
  • 5 dl vatten
  • 2 krm grovmalen svartpeppar
  • 200 g champinjoner
  • färsk timjan
  • Tillbehör:
  • potatismos

Gör så här:

Strimla fläsket och halvera hälften av champinjonerna. Stek fläsk och champinjoner tills fläsket är knaprigt. Lägg dem åt sidan i en skål.


Skär rotfrukterna och löken i centimeterstora bitar. Fräs rotfrukter, lök och timjan i samma stekpanna som fläsket och svampen. Addera olja. Häll sedan i vin, vatten och kalvfond och koka/reducera utan lock tills hälften kvarstår. Sila av såsen, rör i smör och lägg ned fläsket och champinjonerna och smaka av med salt och nymald peppar. Ställ åt sidan.


Skär fisken i portionsbitar. Salta och peppra med fint nymald peppar. Stek fisken i cirka 2 minuter på varje sida. Ös smöret över fisken medan du steker. 


Lägg sedan ned fisken i såsen och servera med potatismos.


Toppa med tunt skurna champinjonskivor och garnera med färsk timjan.

Tips

Lyssna på I glaset där vi pratar med om kombinationen vin och Torsk Bourguinon