Terese Cedergren

Tomat i ugnen med mandel och ost

Föregående Nästa
foodfolder_rostad_tomat_2.JPG
foodfolder_rostad_tomat_1.JPG
Omgivningen ger en inspiration och detta är en sådan maträtt! Köpte bifftomater på en marknad i Logroño, huvudstaden i Rioja. Anledningen till detta var efter en tapaskväll där vi hade ätit en tomatsallad som jag sent kommer glömma med just dessa tomater. Hade även plockat med mig en kvist rosmarin från Campo Viejos vingård. Parmesanen kan man lätt kunna byta ut mot manchego eller cashew-ost och mandlarna är ekologiska marcona från Spanien. Låt din omgivning inspirera dig!

Ingredienser

  • 2 st bifftomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 själk(ar) rosmarin
  • 1 dl macon mandlar
  • 0,4 dl riven parmesan
  • fling salt
  • svartpeppar
  • 2 st champinjoner

Gör så här:

Dela tomaterna.


Lägg ned dem i en ugnssäker form med olivolja.


Sätt in dem i ugnen på 100 grader i ca 45 min - 1 tim.


Hyvla champinjonerna, hacka mandlar och rosmarin, riv parmesanen och strö över tomaterna. 


Salta och peppra efter smak, tänk på att tomaterna är smakrika så salt behövs sällan.


TIPS! För veganskt allternativ så byt ut parmesanen mot cashew-ost eller bjäst.


 



Testa även;


 

Tips

Denna rätt passar som förrätt, tillbehör till kött eller som buffémat.