Terese Cedergren

Tarte Tatin med nektarin

Föregående Nästa
BA5C8A38-3163-4ACB-BC46-495CEC922F63.jpeg
Krispig luftig smördegs botten med rosmarins marinerade nektariner med smak av Colheita port från 1920. Serverad med lättvispad vaniljgrädde. En underbar dessert serverad med Chateau d’Yquem 1997 en upplevelse utöver det vanliga.

Ingredienser

  • 3 nektariner
  • 150 g socker
  • 150 g smör
  • 250 g smördeg ( 3n förpackning)
  • Marinad:
  • msk honung
  • 2 st rosmarin kvistar
  • 2 msk starkvin alt. cognac

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader


Kärna ur och skär nektarinerna i stora klyftor. Marinera dem med rosmarin och honung. Nektarinerna kommer släppa vätskas hälls av. Spara gärna lagen till cocktails.


Smält sockret till ljusbrun karamell i en ugnssäker stekpanna. Klicka ned smöret och låt det smälta i sockret. Ta från värmen.


Lägg i nektarinerna de avrunna nektarinerna (eller annan frukt eller bär) i ett fint mönster och låt svalna.


Lägg på mördegen som ett lock över nektarinerna. Vik in kanterna runt om så att det blir fritt från luft.


Ställ in pannan i ugnen, ca 45 min - 1 timme. Ta ut och låt svalna 15-25 minuter.


Lägg ett fat som lock över pannan och vänd upp tarten på fatet, använd grytlappar eller handduk, karamellsåsen är riktigt varm.


Servera med lättvispad vaniljgrädde och gärna en fransk Sauternes. Själv drack jag en Chateau d’Yquem 1997 en kosmisk upplevelse!


Lyssna på vår podcast I glaset

Tips

Använd frukt och bär efter säsong. I en Tarte Tatin passar det med krusbär, persikor, plommon, päron eller äpplen.