Terese Cedergren

T-bone steak med peppar potatis och rödvinssmör

Föregående Nästa
foodfolder-t-bone-steak-amarone-masi.JPG
T-bone har fått sitt namn av det T-liknande ben som delar ryggbiffen och oxfilén. Grilla eller stek köttet med salt och peppar, servera sedan med rödvinssmör, peppar potatis och Amarone Costasera från Masi.

Ingredienser

  • 1,2 kg t-bone steak
  • salt
  • svartpeppar
  • Sås:
  • 200 g smör
  • 2 dl rödvin
  • 1 st silverlök
  • salt
  • Tillbehör:
  • 0,9 kg nypotatis el. delikatesspotatis
  • 2 msk rapsolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

T-BONE STEAK



  1. Grilla köttet ca 3-4 minuter på varje sida, krydda med salt och peppar. Använd med fördel termometer när du grillar.

  2. Låt köttet vila ca 10 minuter. Skär bort köttet från benet och skiva biffen och filén i tunna skivor. Läs på tips för önskad innertemperaturer.


 


RÖDVINSSMÖR



  1. Hacka/riv löken fint och fräs mjuk i en matsked av smöret i en panna. 

  2. Tillsätt vinet och timjan och låt koka in, ca 15 min. 

  3. Låt svalna och ta bort timjan kvisten. 

  4. Vispa resten av smöret. 

  5. Smaka av med salt och toppa med gräslöksblommor eller lite gräslök.


 


ugnsrostad PEPPAR POTATIS



  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Se till att alla potatisarna är i ungefär samma storlek, borsta och skölj dem sedan noga. 

  3. Häll olja i en ugnsform ex. en ugnsplåt. 

  4. Lägg i potatisarna samt tillsätt salt och peppar. 

  5. Vänd runt potatisarna i oljan. 

  6. Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin kulör och vara mjuka inuti.

  7. Smaka av med svartpeppar och mer salt om det behövs.


 


Servera T-bone steken med den ugnsrostade peppar potatisen, rödvinssmör och Amarone Costasera från Masi.



Receptet är framtaget i samarbete med Masi.

Tips

Innertemperaturer för nötkött

Rare: 56° C - ta bort från grillen mellan 50-52° C

Medium: 58° C - ta bort från grillen mellan 52-54° C 

Well done: 62° C - ta bort från grillen mellan 54-56° C