Terese Cedergren

Svampfond

Föregående Nästa
foodfolder-svamp-marg-fond.jpg
foodfolder_svamp_buljong.jpg
Fond/buljong på skogschampinjoner och märgben som passar till pastarätter, såser, grytor och raguer. Man kan även göra denna helt vegetarisk genom att inte använda märgbenen.

Ingredienser

  • 0,2 kg skogschampinjoner el annan savmp
  • 4 st rotselleri (små bitar)
  • 3 st märgben
  • 2 msk olivolja
  • 1 st rosmarin kvist
  • 3 klyfta(or) vitlök
  • 10 st vitpeppar korn
  • 3 st schalottenlök
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 160 grader.


Lägg svamp och märgben, rotfrukter och lök i en långpanna och sätt in dem i ugnen.


Låt allt rostas i ca 30 minuter så att de brynts till en gyllene yta. Vänd runt dem efter halva tiden.


Häll sedan ned allt i en stor gryta och täck med vatten.


Koka upp och skumma av skyn.


Häll ner kryddorna och sjud fonden på låg temperatur i 5-6 timmar.


Sila av benen, svampen och grönsakerna och koka ner din fond tills den blir kraftig i smaken. För att att ytterligare höja smakerna och få fonden/buljongen mer nötig häll ner en skvätt sherry fino.


Gör även att göra; 


Köttfond


Skaldjursfond

Tips

Gör du buljongen/fonden utan märgben så släng ned en rejäl klick smör som komplement!