Terese Cedergren

Stekt ankbröst med rostad pumpa och apelsinsås

Föregående Nästa
image.jpeg (28)
image.jpeg (27)
Höstmiddag med ankbröst, rostad pumpa, sötpotatis och morot med apelsinsås. Mört, saftigt, milt, smörigt och syrligt en härlig blandning!

Ingredienser

  • 4 st ankbröst
  • smör
  • 500 g pumpa
  • 1 st sötpotatis
  • 2 st morötter
  • 2 st potatis
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk rosmarin
  • salt
  • svartpeppar
  • Sås:
  • 2 msk smör
  • 2 st schalottenlök(ar)
  • 2 st apelsin(er)
  • 5 cl portvin
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 2 tsk rismjöl alt. maisena
  • 1 dl vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°


Sänk senare värmen till 150° 


 


Ankbröst


Skär snitt i ankbröstets skinn sida.


Hetta upp stekpannan ordentligt, lägg i ankbrösten med skinnsidan nedåt och stek tills de är gyllenbruna (ca 3-4 minuter). 


Sänk ugnsvärmen till 150° och stek färdigt ankbröst i ugnen ca 10-15 min. De ska vara rosa/röda inuti. 


Skär upp ankbrösten i skivor och salta och peppra efter smak.


 


Ugnsrostad pumpa, potatis, sötpotatis och morot


Skär bort skal och ev kärnor från pumpan, skär i tärningar.


Skala sötpotatis, potatis och morot, skär i tärningar och lägg allt i en ugnsform. Ringla över rapsolja, rosmarin, salt och peppar.


Låt dem rostas i ca 20 min i 200°, sänk värmen till 150° och sätt ankbrösten ovanför ugnsformen.


 


Sås


Skala och hacka löken.


Smält smöret i en kastrull och fräs löken några minuter.


Häll i apelsinsaft, portvin och hönsbuljongen. Koka i ca 20 min.


Riv zesten från apelsinen (skalet på apelsinen) och häll ned.


Vispa ihop rismjöl och vatten, red såsen och koka 2 min till. Smaka av med salt och peppar.


Behåll löken i såsen eller sila bort den.

Tips

Spara pumpa kärnorna och skölj dem, salta och rosta den i ca 40 min i ungen på 50 grader, perfekt snacks.