Terese Cedergren

Rustik citron och vallmokaka

Föregående Nästa
vallmokaka
vallmoorom
Att ha vallmo i sockerkaka tar den till nya dimensioner, den blir så mycket saftigare passar till fikat eller varför inte som enkel dessert?!

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl blå vallmofrön
  • 1 dl smetana
  • 1 st citron (zest och saft)
  • 2 msk ströbröd
  • Frosting:
  • 1,5 dl smetana
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk citron zest

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.


Vispa ägg och socker pösigt.


Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.


Tillsätt smetana, citronsaft och citronskal. Rör till sist ner det smälta smöret.


Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 min. Låt kakan svalna.


Vispa smetana, citronzest och florsocker till en fast kräm och bred över kakan.


Baka även;

Tips

För vuxna; låt vallmofröna dra i ca en timme i rom (2msk) innan du adderar dem i smeten så blir de än mer saftigt :)

Om man föredrar glasyr före frosting så byt ut smetana och citron krämen mot glasyr.

Glasyr - 1 dl florsocker 1-2 msk färskpressad citronjuice. Blanda om och bred över kakan.