Terese Cedergren

Skaldjursfond

Föregående Nästa
IMG_6306.JPG
Tänk på allt svinn, försök att ta tillvara på allt på de fina råvaror du använder. Det tar inte lång tid och är super enkelt att göra egen fond på tex resterna från dina skaldjur. Fond går fint att frysa in och ger dig en fantastisk bas till sås till fisk- och skaldjursmiddagar.

Ingredienser

  • 1 kg skaldjursskrov
  • 1 st morot
  • 1 st gullök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 flaska(or) tort vitt vin
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 krm fänkålsfrö
  • 1 msk rapsolja

Gör så här:

Stek skrov/skal och grönsaker i olja i en stor kastrull hett  tills de fått lite färg.


Tillsätt tomatpuré och kryddor och täck med vin.


Låt koka i 30 minuter utan lock, låt sedan fonden dra tills den svalnat innan du silar av den. 


Testa att använda fonden till; 

Tips

Om du ska frysa in fonden så reducera den så att den blir något tjockare efter att du silat av den. 

Fonden håller ca ett år i frysen.