Terese Cedergren

Rotfruktschips

Föregående Nästa
rödbetschips
grönkål
grönkål2
rostaderotfrukter
Ett nyttigt och ett kulört snacks alternativ rotfruktschips! Använd morötter, rödbetor, polkabetor, sötpotatis, grönkål, svartkål och palsternacka. Enkelt att torka på en plåt i ugnen, och en given succé för både vuxna och barn.

Ingredienser

  • 2 st morötter
  • 1 st sötpotatis
  • 4 st rödbetor
  • 4 st polkabetor
  • 200 g grönkål
  • 200 g svartkål
  • 2 st palsternackor

Gör så här:

Sätt ugnen på 100-150°C.


Svart- och grönkål - Repa bladen från den tjocka bladnerven.


Skala och skär rotfrukterna i 1 mm tunna skivor på snedden, lättast går det med en mandolin. Ta annars en osthyvel och vänd den upp och ner och använd den som en mandolin. Akta fingertopparna ;)


Blanda varje rotfrukts sort med olja och salt. Sprid ut skivorna på bakpappersklädda plåtar, lägg en sort per plåt och se till att skivorna inte ligger omlott.


Torka en plåt i ugnen ca 15-30 minuter beroende på rotfrukts sort, kålen går oftast väldigt snabbt att rosta.


Är skivorna olika tjocka, plocka bort dem som fått lite färg och fortsätt att torka resten. Passa noga så de inte bränns.


Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.


Blanda chipsen med salt och låt dem gärna stå över natten så de blir krispiga.