Terese Cedergren

Rödbetsrisotto

Föregående Nästa
foodfolder rödbetsrisotto.jpg
Åt en enormt god rödbetsrisotto på restaurangen Canela som ligger i Palma på Mallorca. Så testade att göra en själv! Så gott och så effektfullt!

Ingredienser

  • 6 st rödbetor (mellanstora)
  • 3 st scharlottenlök
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 3 msk rapsolja
  • 3 dl risottoris
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 3 dl vitt vin
  • 6 dl buljong
  • 2 dl rivenost (lagrad)
  • 100 g chèvre
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 st kvistar färsk rosmarin

Gör så här:

Skala rödbetorna och koka dem nästan är mjuka. Spar vattnet de kokat i och använd som bas till buljongen,  lägg ned buljongtärningen/ar.


Riv hälften av betorna tunt på ett rivjärn.


Hacka löken och fräs i olja tills den mjuknat.


Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut.


Häll på vinet, rör om och låt riset absorbera vinet. Tillsätt den torkade rosmarinen. Sänk värmen på spisen.


Häll på lite buljong, rör om, låt sjuda. När det mesta av vätskan dunstat bort häller du på mer buljong och vin. Fortsätt så tills riset är al dente, det vill säga mjukt men med en hård kärna. Glöm inte att röra om ofta.


 Riv osten och rör ned tillsammans med de rivna rödbetorna, när riset är så gott som klart. Smaka av med salt och peppar. 


Lägg upp risotton på tallrikar och smula över chèvren och skiva rödbetor över. Toppa med lite färsk rosmarin.



Kan varmt rekommendera att besöka Canela om du har vägarna förbi Mallorca och Palma, läs mer på deras sida här!


Servera med