Terese Cedergren

Rödbetskaka med smörkräm

Föregående Nästa
foodfolder-nacked-cake.jpg
foodfolder-nacked-cake-beeroot.JPG
foodfolder-rodbetskaka.JPG
En "nacked cake" med rårivna rödbetor! Ljuvligt saftig med färska rödbetor, ingefära, kardemumma och smörkräm.

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 dl kakao
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 msk vaniljpulver
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl filmjölk al. smetana
  • 3 dl rårivna rödbetor
  • Frosting:
  • 250 g smör
  • 500 g florsocker
  • 4 msk mjölk
  • 1 tsk citronzest (finrivet citronskal)

Gör så här:

Kakan


Sätt ugnen på 175 grader.


Blanda mjöl, kakao, vaniljpulver, kryddor, bikarbonat samt salt ner i en bunke.


Vispa ägg och strösocker fluffigt, ca 5 minuter.


Skala rödbetorna och riv dem fint.


Varva långsamt mjölblandningen, de rivna rödbetorna, filen samt oljan i omgångar ner i äggblandningen, blandningen ska bli till en jämn smet.


Häll smeten i en smord och bröad form. 

Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna helt innan frostingen läggs på.


Smörkrämsfrosting


Rör det rumstempererade smöret slätt och blanda ner florsocker och vaniljpulver.


Häll i mjölken. Vispa i cirka 5 minuter tills krämen blir fluffig.


Tillsätt citronskal och eventuellt hushållsfärg.


 


Dela kakan och smeta ut frosting mellan bottnarna. Dra sedan frostingen runt om och på toppen av kakan med en slickepott eller en platt stekspade. Förvara kakan i kylen tills den ska ätas :) 



Testa även;

Tips

Byt ut de rårivna rödbetorna och kakaon mot morötter så blir det som en morotskaka nästan :)