Terese Cedergren

Rimma, rim, saltlake

Föregående Nästa
image.jpeg (241)

Att ”rimma” fågel, fisk eller kött är ingen ovanligt. Det gör köttet mörare, saftigare och får mer smak.

Rimma ditt kött minst 24 h lite beroende på storlek, men hela fåglar och större köttstycken bör definitivt ligga i saltlagen i ett dygn.


Om du blandar ned örter i saltlagen så absorberas detta också av köttbiten. Detta innebär att du har en saftigare, mörare och mer smakrik köttbit än innan. Tänk också på att du kan byta ut vattnet mot tex te, cider, öl eller vin.


När du ska lägga köttet i saltlagen så kan den av de salta vattnet börja flyta så tänk på att sätta på ett lock eller något tungt så att hela biten ligger i saltlagen. Man kan även använda zippåse där man tar bort all luft för att få hela råvaran täckt av saltlösningen.


Basreceptet på detta är att man vill ha är att man vill ha ca en 10 procentig lösning.


1 liter vatten behövde då 1 dl salt.