Terese Cedergren

Ragu med svamp, rotfrukter och bönor

Föregående Nästa
foodfolder-lamm-ragu.JPG
foodfolder-lamm-ragu-1.JPG
Ragu på lammstek med egenlagad svampfond. Långkok när det är som godast, ju längre det kan stå desto godare blir de! Tips - Ställ in ragun i ugnen på 50-60 grader och låt dra hela dagen.

Ingredienser

  • 0,8 kg lammstek alt. nötstek
  • 2 st rosmarinkvist
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl koncentrerad svampbuljong
  • 9 dl vatten (ca)
  • 4 st morötter
  • 2 dl bondbönor
  • 2 dl stora vita bönor
  • 0,4 kg kålrot
  • 0,1 kg skogschampinjoner alt annan svamp
  • 16 st urkärnade små svarta oliver
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 msk honung
  • 1 st citronskal (zest)
  • 1 näve(ar) persilja

Gör så här:

Putsa och skär upp steken i lämpliga (större) bitar. 


Skär morötter och kålrot i lämpliga bitar (ca 2x2cm).


Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja, lägg ned en kvist rosmarin och vitlöksklyftorna. Salta och stek grytbitarna hett så det får en fin yta.


Häll över bitarna i en gryta och slå på vatten så det täcker köttet och häll ner koncentrerad svampfond/buljong, krydda med rosmarin kvisten och en kvist blad persilja. I med honung, salt och peppar.


Låt småputtra i ca 3-4 timmar eller till köttet faller sönder.


Ca 15 min innan servering häll ned bönor, oliver och riven citronzest.


Skär tunna skivor svamp och toppa ragun med.


Servera med lite färsk persilja!



Gott till;

Tips

Går även att servera med pasta eller potatismos om man inte gillar bönor. 

Är man även känslig mot lamm så går det att tex använda sig av en vilt- eller nötstek.