Terese Cedergren

Rabarbersaft

Föregående Nästa
image.jpeg (360)
image.jpeg (363)
Ett glas rabarbersaft påminner mig om min uppväxt i vår granne Britta Janssons kök där jag ofta tillbringade mina dagar. Älskade att få hjälpa till i landet på hennes handelsträdgård på Ljusterö. Satt jag inte i en buske och åt bär eller drog upp morötter så hjälpte jag till i köket. Minst sagt en idyllisk och lärorik uppväxt i skärgården.

Ingredienser

  • Övrigt:
  • 1 kg rabarber
  • 5 dl svartvinbärsblad (valfritt)
  • 5 dl vatten
  • 3 dl kokossocker alt vanligt strösocker

Beskrivning:

Skölj och skär rabarbern i bitar.


Koka upp vattnet med sockret i en kastrull och lägg i rabarbern. Koka under lock tills rabarbern kokat sönder.


Lägg ned vinbärsbladen och låt svalna och ställ sedan i den i kylen över natten.


Lägg en ren handduk i ett durkslag som ställs över en bunke. Sila saften genom den.


Häll upp saften på rengjorda flaskor.



Testa även;

Tips

Spara rabarber resterna och ta bort vinbärsbladen. Använd den som dessert tex. med vaniljglass och munk, super gott!