Terese Cedergren

Inkokt rabarber med jordgubbsgratiné, chokladkaka och saltkolasås

Föregående Nästa
image.jpeg (438)
Somrig dessert med frisk rabarber och jordgubsgratiné, krämig chokladkaka och salt kola sås kan de bli godare?! Receptet är skapat av min vän Julius Wallmo, tack för en underbar dessert!

Ingredienser

  • 5 st rabarber stjälkar
  • 150 g socker
  • 2 st vaniljstång
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 4 dl jordgubbspuré
  • 1 dl vatten
  • 1 dl sockerlag
  • 1 st citron (saften)
  • 2 cl vodka
  • 250 g mörk choklad
  • 250 g florsocker
  • 250 g smör
  • 125 g mjöl
  • 4 st ägg
  • Sås:
  • 2 burk(ar) kondenserad mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 2 krm fling salt

Gör så här:

Rabarbern


Skala rabarbern, spara skalet och lägg i en kastrull. Lägg rabarber stjälkarna i en ugnssäker form.


Koka en lag på skalet med socker, vin, vatten och utskrapad vaniljstång.


Koka i ca 5 min, sila sedan lagen/vätskan över rabarber stjälkarna.


Baka i ugnen på 90 grader i ca 1,5 tim, låt dem sedan svalna i lagen.


Gratiné


Blanda puré, vatten, sockerlag, saften av citron och vodka.


Frys sedan i en form.


Chokladkaka


Smält choklad, socker och smör i en bunke över vattenbad.


Ta av värmen och blanda i mjöl och äggulor.


Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda sedan ner dem försiktigt i chokladsmeten.


Smörj en form och baka i ca 6 min på 200 grader.


Saltkolasås


Lägg burken med den kondenserade mjölken i en stor kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker burken plus lite till. Det är viktigt att burken hela tiden är täckt med vatten, fyll på då och då med hett vatten under kokningen om det behövs.


Låt koka ca 2 timmar. Lyft upp burken.


Låt svalna ordentligt innan den öppnas.


Rör såsen slät i en bunke tillsammans med grädde och flingsalt.


Servera med färska jordgubbar och dekorera med ängssyra.



Gott till;