Terese Cedergren

Potatisgratäng med selleri och Västerbottensost

Föregående Nästa
foodfolder-rådjurssadel-potatisgratäng-1
foodfolder-potatisgratäng-2
Laborerade lite med min potatisgratäng och fick till ett väldigt gott resultat. Adderade vitt vin, selleri och Västerbottensost utöver den vanliga gratängen. Serverade gratängen till en rådjurssadel, klassiskt och gott!

Ingredienser

  • 6 st potatis (medelstora)
  • 1 själk(ar) blekselleri
  • 0,5 st gul lök
  • 1 klyfta(or) vitlök
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl Västerbottensost (riven)
  • salt
  • fin malen vitpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.


Skala och skiva potatisen, hacka löken och sellerin.


Varva potatisen, löken och sellerin i en lätt smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar mellan varven.


Koka upp grädden med osten och häll sedan på vinet.


Häll blandningen över potatisen och löken i formen.


Ställ in i ugnen i ca 50 min eller tills potatisen är mjuk. Om gratängen börja få för mycket färg lägg folié över.


Dekorera med tex krasse eller persilja.

Tips

Blada med fördel ner andra rotfrukter så som sötpotatis, morötter, jordärtskockor eller rotselleri.

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.