Terese Cedergren

Plommonmarmelad med kanel, kardemumma & lavendel

Föregående Nästa
IMG_0571.JPG
Hösten är på intåg och vad är inte godare en att göra marmelad till hösten mysiga ostkvällar eller frukostar. Börjar med en plommonmarmelad smaksatt med kanel, kardemumma och lavendel. Gör sig perfekt till gräddiga brie ostar så som Brillat Savarin och ett glas Chablis.

Ingredienser

  • 1 kg plommon
  • 1 kg syltsocker
  • 4 st hela kardemumma kärnor
  • 2 st kanelstång
  • 4 st lavendelkvistar
  • 1 krm gurkmeja

Gör så här:

Skala och kärna ur plommonen. Skär plommonhalvorna i mindre bitar.


Lägg plommonen och kryddorna i en gryta och koka i 8 minuter under omrörning.


Tillsätt syltsocker och låt koka i 4 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga.


Ta bort lavendelkvistarna.


 


Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut och förvara svalt.


Servera med  fördel till den gräddiga Brillat Savarin.



Testa även;