Terese Cedergren

Piggvar med fänkålssallad

Föregående Nästa
piggvar.jpeg
Elegant, lyxigt och en anrättning som gör sig perfekt till ett glas vitt från Österrike. Du kommer bli förvånad över hur lätt det är att laga piggvar.

Ingredienser

  • 2,4 kg hel piggvar
  • 1 msk rapsolja
  • 50 g smör
  • 2 st timjan kvistar
  • 2 st salvia kvistar
  • 0,5 st citron
  • Tillbehör:
  • 0,4 kg fänkål
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 st citron

Gör så här:

Värm ugnen till 150°.


Lägg fisken på en smord plåt. Skär ett snitt längs ryggbenet och fyll sedan fisken med citron, örter och smörklickar i snittet. Strö över rikligt med havssalt och ta några tag med pepparkvarnen.


Stick in en termometer nära benet i den tjockaste delen av fisken. Sätt in plåten i ugnen och baka fisken i 45–60 minuter eller tills innertemperaturen är 55°.


Fänkålssallad 


Ansa fänkålen och skär den i tunna skivor, gärna med mandolin. Finhacka fänkålsdillen. Lägg gärna fänkålsskivorna i isvatten en stund, då blir de ännu krispigare.
 Vänd dem sedan i olja, vinäger/citron och smaka av med salt & peppar.


Servera fisken och salladen med en beurre blanc eller en grön ärtkräm.

Tips