Terese Cedergren

Pepparkaksdeg

Föregående Nästa
IMG_6600.JPG
IMG_6598.JPG
Julen närmar sig och pepparkaksdegen bör förberedas inför julbaket.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 10 dl vetemjöl

Gör så här:

Blanda sirap, strösocker, smör och grädde i en kastrull. Låt smälta och koka upp och tag sedan bort från värmen.


Mortla och rör direkt ned kryddorna och låt svalna tills rumstemperatur. 


Mät upp vetemjölet och bikarbonat i en bunke och häll sedan på krydd- och smörblandningen.


Knåda noggrant ihop degen (den blir ganska lös).


Plasta in och låt vila i kylskåp över natten.


 


Baka av pepparkakorna:


Ta fram degen 1 tim innan utbakning.


Sätt ugnen på 200°C.


Dela degen i mindre bitar och kavla ut tunt på väl mjölat bakbord.


Tryck ut pepparkakor med formar och lägg dem sedan på en bakpappersklädd plåt.


Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 4-5 minuter, tills de fått en fin färg.


Låt svalna på plåten och förvara sedan i en kakburk med lock.


Testa även att baka Mjuk pepparkaka, Pepparkaksbullar, Saffransbullar eller Saffranscakepops


Gott till