Terese Cedergren

Pasta med siciliansk mandel pesto

Föregående Nästa
mandel-pesto-pasta.jpg
Enkel med dock så lyxig pasta pesto rätt! Utöver att servera peston med pasta så passar den utsökt till primörer, kyckling och fisk. Ett fräscht och krämigt mejerifritt alternativ.

Ingredienser

  • 1,5 dl mandel
  • 2 dl soltorkade tomater
  • 2,4 dl persilja
  • 2,4 dl basilika
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 0,5 tsk hackad chili
  • salt
  • 1 dl olivolja
  • 0,6 dl parmesan alt. pecorino
  • Tillbehör:
  • spaghetti
  • Topping:
  • 120 g burrata alt. mozarella

Gör så här:

Rosta de hela mandlarna 10 minuter i ugnen på 200 grader.


Mixa tomaterna, vitlök, chili, mandlar, ost, salt, basilika och persiljan till en jämn röra.


Tillsätt oljan droppvis under tiden att du mixar, känns peston för tjock så kan du tillsätta några droppar vatten och spä ut peston till den konsistens du vill ha - tjock eller som sås.


Koka pastan "al dente" i rejält saltat vatten. Spar cirka en deciliter pastapatten.


Blanda pastan med peston och häll på pastavattnet tills det blir en krämig, såsig konsistens.


Riv burrata i bitar och fördela över pastan tillsammans med örter och svartpeppar.


 

Tips

Använder du torkade tomater (som inte är i olja) så lägg dem i en skål täckt med vatten i 10 min så att de mjuknar.