Terese Cedergren

Oxfilé

Föregående Nästa
foodfolder-oxfile-amarone.jpg
Bland den lyxigaste köttbiten man kan äta! Här är grunden för stekt och ugns tillagad oxfilé.

Ingredienser

  • oxfilé
  • salt
  • grovmalen svartpeppar
  • 2 msk smör

Gör så här:

Ta fram köttet i god tid innan du ska tillaga det så det blir rumstempererat. Förbered även det du tänkt servera till köttet, eftersom det är godast att äta direkt när det vilat färdigt.


 


Torka av köttet. En torr yta ger en jämn och fin stekyta. 


Krydda köttet med salt, vit- eller svartpeppar.


Hetta upp en stek panna med smör.


Vid för låg värme köttet blir mer kokt än stekt. Lägg i köttet i stekpannan när stekfettet tystnat. Bryn båda sidorna på köttet.


 


För att steka fileén i stekpanna 


Sänk sedan värmen och stek köttet färdigt. Det ska stekas ca 2−3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan.


Vill du ha en hög skiva, en tournedos, kan du binda ett snöre runt köttskivan för att hålla den hög under hela stekningen.


 


För att tillaga fileén i ugnen


Sätt ugnen på 125°C. 


Hetta upp en stekpanna och bryn köttet snabbt tills de får en fin och gyllene stekyta.




Lägg över det i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.






Stek i mitten av ugnen i ca 40 minuter.


Ta ut köttet och låt vila ca 15 minuter inlindat i smör- eller bakplåtspapper. Skär köttet i skivor och servera gärna tillsammans med Potatis & jordärtskockgratäng med gorgonzola och ett glas Vaio Amaron.



 


RARE


När köttsaften precis tränger upp på den stekta sidan är oxfilén blodig/röd med en innertemperatur på ca 50-55 grader.

MEDIUM


När köttsaften tränger upp ordentligt är din oxfilé lätt röd/rosa (ca 60 grader).


medium well


När köttsaften har en klar rosa färg är din oxfilé lätt genomstekt (ca 65 grader).