Terese Cedergren

Ost & vin i kombination

Föregående Nästa
cheesegroup_3.jpg

Ost och vin är väldigt gott – men att rött vin ska passa till de flesta ostar är en skröna. De är väldigt få röda viner som passar till ost så satsa istället på vita viner, både torra och söta.

Om du hellre dricker rött så välj ett lättare frukrigare alt. sötare rött vin. Att kombinera ost och vin bygger på samma princip som mat och vin. Det gäller att hitta egenskaperna i vinet och ostarna som gör kombinationen godare. Det är framförallt förhållandet mellan ostens fetma, sälta och mognad å ena sidan, och vinets friskhet, strävhet och sötma å den andra sidan, som är av betydelse. En smakrik salt ost kräver ett smakrikare vin än en mild salt ost.


När man ska sätta samman en ostbricka är det bäst att välja ut ostar i ungefär samma smakkategori för att sedan dricka ett och samma vin till.


Färskost philadelphia, mozzarella, fetaost, mascarpone och ricotta



  • Passande vita viner; Champagne, Cava, Cremant och andra friska viner


Getost - chévre, picodon, ragstone, mossau-itaty, valencay, thysboro



  • Passande vita viner; Sauvignon blanc, Sancerre, torr Riesling, Albarino, vit Bourdeaux, Chenin blanc, Champagne och äldre vit Rhône 

  • Passande röda viner; Södra Rhône viner och spanska rosé viner


Vitmögelost - brie, camembert, chaource, vacherin, Brillat-Savarin. Tänk främst vita torra viner med fruktighet 



  • Passande vita viner; Chablis, Vouvray, Grüner Veltliner, Hunter Semillon och Champagne

  • Passande röda viner; Beaujolais och lätt Pinot Noir

  • Fransk eller engelsk cider passar även bra


Kittost - munster, langres, chimay, taleggio, vacherin, Mont d’Or



  • Passande vita viner; Alsace Pinot gris, Gewurtztraminer, äldre Champagne gärna Blanc de Noir och andra aromatiska och kryddiga vita viner

  • Passande röda viner; Bourgogne, Rioja och spansk rosé

  • Fransk eller engelsk cider passar även bra


Halvhårdost - cheddar, pecorino, manchego. Hårdost - gruyére, comté, beaufort, emmentaler, appenzeller, parmesan



  • Passande vita viner; Jura, vit Bourgogne och Condrieu

  • Passande röda viner; Bordeaux blends, Pinot Noir, Chianti, Nebbiolo och Rioja


Blåmögelost - gorgonzola, stilton, roquefort, bleu de



  • Starkvin som sherry, portvin, eller sött vin (vin santo, trockenbeerenauslese alt. sauternes)


 Tänk på att det inte finns något rätt eller fel detta är bara en lathund som gör det lite enklare att navigera i smakdjungeln ;)