Terese Cedergren

Ogrässallad på svinmålla

Föregående Nästa
6C43FD40-2FCE-4FD2-9C43-94C711DF549A.jpeg
Skulle vilja höja den bortglömda matväxten svinmålla som idag tas för ogräs. Ändra din uppfattning och börja att prova den i din sallad. Svinmållans blad kan användas på samma sätt som spenat men innehåller dubbelt så mycket C-vitamin som spenat och har en mjukare och nötigare smak!

Ingredienser

  • 4 själk(ar) svinmålla
  • 50 g ruccola
  • 10 st små plommontomater
  • 1 st avokado
  • Dressing:
  • 0,5 st rödlök
  • 1 st lime
  • 1 tsk agave syrup
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 msk rapsolja

Gör så här:

Skölj svinmållan noggrant och blanda den med ruccola på ett fat.


Skär avokado och tomat och toppa salladen med.


DRESSING


Hacka rödlöken fint pressa limen över löken och droppa lite agave syrup över.


Smaka av med lite salt & svartpeppar och rör sedan ner rapsoljan i dressingen.


Häll dressingen över salladen precis innan servering och njut tillsammans med tex. grillat.


Tips

Svinmålla trivs på arbetad mark och hittas i kanter av trädgårdsland, åkrar och på jordhögar.

Plantan kan bli upp till en meter hög och hela växten är ätlig, men stjälkarna blir lite träiga efter blomningen (juli- september).

Under sensommaren och hösten kan du plocka svinmållans frön genom att repa av dem från stänglarna. Använd fröna som ett alternativ till quinoa, som faktiskt är släkt med svinmålla.

Svinmylla kan du använda i - soppa, paj, gratäng, pesto, salsa vede, sallad, stuvningar, pastasås, bröd, våfflor eller på pizzan.