Terese Cedergren

Nyetimber Classic Cuvee

Föregående Nästa
foodfolder-nyetimber-classic-cuvee.jpg
Pionjärerna inom engelskt bubbel! Visste du att engelsmännen gör riktigt bra mousserande viner? Nyetimber är svaret på kvalité och elegans. Classic Cuvee har en pigg och balanserad syra med inslag av gula äpplen, grillad citron, mandel & honung.

Beskrivning:

Land: Storbritannien, West Sussex


Druvor: Chardonnay 60%, Pinot Noir 40%, Pinot Meunier 10%


Hitta bubblet här


 


Tillverkning


Nyetimber har i över 25 år gjort mousserande viner. Druvorna odlas på totalt 170 ha i West Sussex och Hampshire i en sandig och kalkrik jord. Varje vingårdsläge vinifieras för sig för att skapa de bästa förutsättningar för att ta tillvara på det unika i varje terroir (växtplats) och druva innan vinet sedan blandas.


Mognaden för druvorna är långsam och optimal. Cherie Spriggs, som arbetat som egendomens vinmakare sedan 2007, ser till att samtliga lägen plockas för hand och att all hantering sker med minutiös varsamhet. 


För att underlätta för den nyfikna livsnjutaren har Nyetimber markerat varje flaska med en kod som konsumenten kan skriva in på producentens hemsida för att få en överblick av den specifika flaskans historia. Där återfinns information om de exakta druvandelarna, samt datum för buteljering, remuage och degorgering.


Nyetimber
Egendomen nämns första gången i en engelsk jordebok, ”Domesday Book”, från år 1086 och namnet, Nyetimber, kommer från Nitimbreha vilket är gammal engelska och betyder nytt timmer eller nytt hus.


Gott till

Tips

Lyssna på poddavsnittet om mousserande vin här!

Hitta den även via Spotify, Acast eller iTunes.