Terese Cedergren

Vårig nässelsoppa

Föregående Nästa
foodfolder-nässelsoppa-2.JPG
foodfolder-nässelsoppa-1.JPG
Ett "gott" vårtecken är nässlor! Nässelsoppa är både gott och en riktig hälsokur maxad med vitaminer som karotin (A-vitamin), kalk, kisel, garvämnen, organiska syror, järn, klorofyll och glucokinin.

Ingredienser

  • 2 l nyplockade späda nässlor
  • 2 st schalottenlök
  • 25 g smör
  • 3 msk bovetemjöl
  • 2 st hönsbuljong tärningar
  • 9 dl vatten (ca)
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 msk torr sherry
  • Tillbehör:
  • 2 msk hackad gräslök
  • 4 st ägg
  • 1 dl crème fraîche

Gör så här:

Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar. (Använd med fördel plasthanskar)


Fräs smör, lök och nässlor. Smula ner buljongtärningen och skikta mjöl över nässlorna och löken, späd sedan med vin & vattnet.


Låt koka ett par minuter. Tillsätt grädden.


Smaka av soppan med salt & peppar och lite vermouth alt torr sherry.


Servera med en klick crème fraîche, ett posterat ägg eller en ägghalva och strö över lite gräslök. En brödbit passar även bra till.



Testa även


 

Tips

Om det blir nässlor över så torka dem med fördel och strö över gröt, i smoothien eller yoghurt.

Lyssna på podden via ItunesSpotify eller Acast.