Terese Cedergren

Nässelplättar (blinier) med rom

Föregående Nästa
foodfolder-nässel-blinin.jpg
Våren/försommarens godaste (glutenfria) blinier med nässlor i. Lyssna på vår podcast I glaset och få de bästa dryckestipsen till våren/sommarens primörer & ogräs.

Ingredienser

  • 100 g nässlor
  • 0,5 dl smetana eller crème fraiche
  • 2 dl ljummen mjölk
  • 10 g jäst
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl rismjöl
  • 1 st ägg
  • 1 krm salt
  • 1 krm socker
  • Topping:
  • 100 g löjrom, sikrom eller tångrom
  • 2 dl smetana eller crème fraiche
  • 1 dl finhackad rödlök

Gör så här:

Skölj nässlorna och förväll en stund. Ta upp, krama ur överflödig vätska och mixa med smetana eller crème fraiche.


Lös jästen i den ljumna mjölken.


Tillsätt mjölsorterna, äggula (spara äggvitan), salt/socker och nässelröra. Vispa smeten slät och låt jäsa övertäckt ca 1 timme i rumstemperatur. Om du har den i kylskåpet så kan den stå längre.


Vispa äggvitan riktigt fast och vänd försiktigt ner den i den jästa smeten.


Hetta upp en plättlagg eller stekpanna med smör. Stek tjocka, små plättar tills de fått fin kulör (ca 2 min).


Servera blinierna med crème fraiche eller smetana, tångrom, sikrom eller löjrom och picklad eller finhackad lök. Toppa plätten med svartpeppar.




Lyssna på podden via ItunesSpotify eller Acast.


Läs mer om ogräs & primörer

Tips

Nässlor är både nyttigt och gott! Ha de i soppan, stuvningen, peston, på pizzan, i brödet, pajen, pannkakorna, potatismoset, ja listan kan göras lång.

Är det inte nässelsäsong så kan man lätt byta ut nässkorna mot spenat för liknande resultat.