Terese Cedergren

Mustig älggulasch

Föregående Nästa
image.jpeg (76)
image.jpeg (75)
Älg jakten är igång och nu ska frysen tömas för att snart fyllas igen med nytt vilt! Så den senaste rensningen resulterade i en mustig älg gulasch!

Ingredienser

  • 700 g älgkött - högrev, stek eller bog
  • 1 paket rökt sidfläsk (ca 300g)
  • 3 st gul lök
  • 4 klyfta(or) färsk vitlök
  • 3 st selleri stjälkar
  • 2 tsk kummin
  • 3 msk paprikapulver
  • 1 dl tamatpuré
  • 8 dl köttbuljong
  • 3 st röd paprika
  • 4 st potatis
  • 2 st morot(ötter)
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 2 knippe färsk bladpersilja
  • salt
  • svart peppar
  • 2 burk(ar) smetana
  • 2 st rödlök
  • 2 st färsk lime
  • 1 msk socker

Gör så här:

Skär köttet i 3 cm stora tärningar. Grovhacka lök, vitlök, selleri, morötter, potatis och och fräs tillsammans med köttbitarna i olja i en tjockbottnad gryta.


När köttet brynts och löken mjuknat tillsätter du kummin, paprikapulver och tomatpuré och späder sedan med buljongen.


Rensa paprikorna och dela hälften i små tärningar, hälften i lite större bitar. Lägg i tärningarna i grytan och låt allt sjuda under lock i ca två timmar.


Snabb pickla den röda löken genom att skära löken i tunna skivor, sedan pressa lime juice över och strösocker. Låt stå i ca 30 minuter.


 


Grovhacka persiljan.


Smaka av med salt och svartpeppar.


Servera gulaschen med persilja, picklad lök och smetana.