Terese Cedergren

Moules Mariniéres

Föregående Nästa
Det finns en mängd olika sätt att göra moules mariniéres på, de bästa är att musslor nästan alltid smakar bra.

Ingredienser

  • 2 kg blåmusslor
  • 4 st schalottenlök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 0.5 st fänkål
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 1 knippe bladpersilja
  • 6 dl torrt vitt vin
  • 1 msk fiskfond
  • 4 dl grädde
  • 2 nypa(or) salt
  • 1 nypa(or) vitpeppar

Gör så här:

Borsta och skölj musslorna väl. Kasta de musslor som inte sluter skalet när man knackar på dem.


Skala och finhacka lök, vitlök, persiljestjälkar och fänkål, fräs mjukt i smör och lite rapsolja.


Vänd ner musslorna och rör runt.


Tillsätt vin, fond, vatten och grädde, lägg på ett lock och låt småkoka några minuter. Alla musslorna skall vara öppna efter ca 5-8 min.


Plocka upp musslorna ur kastrullen. Kasta de musslor som inte öppnat sig.


Låt vinet, fonden och grädden koka ihop ett par minuter, smaka av med salt & peppar.


Grovhacka bladpersiljan och strö över innan servering.


Servera i djupa skålar med ett gott surdegsbröd.

Tips

Beräkna ett halvt kilo musslor per person om det är en förrätt, och det dubbla för huvudrätt.

Till detta så kan jag rekommendera Caveau des Jacobins (nr 2292) en fransk Chardonnay. Den är mycket frisk i smaken med inslag av persika, honung och en fin balans mellan frukt och mineralitet.