Terese Cedergren

Mascarponeglass med saffransapelsiner och pannkaka i bryntsmör

Föregående Nästa
pannkakaosaffran2.jpg
pannkakaosaffran.jpg
Första advent börjar närma sig! Har skapat ett nytt juligt dessert recept med mascarponeglass, äppelpannkakor och saftiga apelsiner som jag plockade på Mallorca.

Ingredienser

  • 1 dl Socker
  • 1 dl vaniljsocker
  • 2 msk flytande honung
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 st ägg
  • 2 st apelsiner
  • 0,25 g saffran
  • 3 cl rom
  • 1 krm kardemumma kärnor
  • 1 msk honung
  • Smet:
  • 2 st ägg
  • 2 st äpple(n) rivna
  • 4 dl mjölk
  • 1,5 dl mjöl
  • 2 nypa(or) salt
  • 75 g smör

Gör så här:

Mascarponeglassen (behöver ca 3 tim i frysen)


Vispa ägg, socker och vaniljsocker tills det är poröst.


Rör sedan ned den flytande honungen och i den rumsvarma mascarponeosten.


Vispa grädden hårt och blanda i smeten.


Häll upp i skålar eller låt glassen vara kvar i bunken och frys i ca 3 timmar. Rör om då och då för att få ett jämt resultat.


 


Saffrans apelsiner


Skär bort skalet på apelsinerna och skär upp den i små bitar.


Lägg ned dem i en kastrull med honungen, kardemumma saffran och rom.


Låt koka upp, låt de sedan svalna. 


 


Pannkakor


Vispa samman äggen med hälften av mjölken.


Tillsätt mjölet och vispa till en slät smet.


Vispa i resten av mjölken och saltet.


Riv de skalade äpplena och blanda ner det i smeten.


Vispa ner smält smör i smeten.


Stek pannkakorna (0,5 dl per pannkaka) och lägg dem på fat, håll dem varma i ugnen.


 


Brynt smör 


Smält allt smöret tills det blir gyllenbrunt häll av de som ska användas till pannkakorna.


Addera sedan honung.


 


När allt är klart så lägg upp pannkakorna på fat, häll först på bryntsmör sedan saffran apelsinerna och till sist en skopa mascarponeglass.


Njut sedan med ett glas Muscadel eller annat sött i glaset ;)

Tips

Detta recept går enkelt att anpassar efter säsong. Tex med färska bär eller rostade nötter.