Terese Cedergren

Mandelkaka med kardemummagrädde & bakad rabarber

Föregående Nästa
foodfolder-mandelkaka-2.jpg
foodfolder-mandelkaka-1.jpg
Enkel "kaktårta" att förbereda inför fest. Sött och syrligt blandas med krämig kardemummagrädde och seg mandelbotten. Serveras med fördel till ett glas Alambre, ett dessert vin från portugisiska José Maria da Fonseca.

Ingredienser

  • 400 g rabarber
  • 2 dl socker
  • 1 st vaniljstång
  • 2 dl vitt vin alt. rosé
  • 2 dl vatten
  • Botten:
  • 300 g mandelmassa
  • 3 st äggvitor
  • Kräm:
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl smetana
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • Topping:
  • 2 msk florsocker
  • 0,5 st citron

Gör så här:

Rabarbern


Skala rabarbern, spara skalet och lägg i en kastrull.


Skiva och lägg rabarber stjälkarna (ca 4 cm per stjälk) i en ugnssäker form.


Koka en lag på skalet med socker, vin, vatten och utskrapad vaniljstång.


Koka i ca 10 min, sila sedan lagen/vätskan över rabarber stjälkarna.


Baka i ugnen på 90 grader i ca 1-1,5 tim, låt dem sedan svalna i lagen. 


Tips! Spara lagen och tappa upp på flaska och använd som saft eller sockerlag i somriga drinkar med Alambre och sodavatten :) 


Mandelbotten


Sätt ugnen på 175 grader. 


Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn.


Rör ner äggvitorna i mandelmassan och blanda till en smet.


Fördela smeten i bakplåtspapper beklädd bakform och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min. (använd med fördel spritspåse)


Låt kakan svalna helt.


 Krämen


Vispa grädden så att den blir fast. Vispa därefter ner smetana, stött kardemumma och vaniljsocker.


Bred ut krämen över kakan.


Toppa med de bakade rabarbererna, strö lite florsocker och riv zest från en citron över tårtan. Dekorera med klöver alt. ätbara blommor.



Kakan/tårtan serveras med fördel med ett glas Alambre Moscatel de Setubal

Tips

Hitta våra samlade recept med rabarber här!