Terese Cedergren

Laxtatar med dijonsenap och friterad kapris

Föregående Nästa
foodfolder-asc-laxtatar.jpg
Tartar på asc-märkt lax passar perfekt som förrätt eller som en lätt lunch tillsammans med en sallad. Matcha rätten med en mineraldriven Pouilly Fumé med gröna inslag.

Ingredienser

  • 0,2 kg asc-märkt lax
  • 1 st avokado
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 st citron
  • salt
  • svartpeppar
  • Tillbehör:
  • 2 msk kapris
  • 0,5 dl rapsolja
  • Topping:
  • riven gravad äggula (valfritt)
  • picklade rödbetsfrön (valfritt)

Gör så här:

Tatar


Skär laxen och avokadon i små tärningar. 


Vänd dessa med rapsolja, senap.


Riv zest (skalet) från citronen, pressa citronen över blandningen och smaka av zest och salt & peppar.  


Ställ in den i kylen i 15 minuter. 


Friterad kapris



Låt kaprisen rinna av.




Hetta upp en stekpanna med rikligt av rapsolja.




Testa om det är tillräckligt varmt genom att lägga i ett par kapris i stekpannan, börjar det bubbla och fräsa så är det bara att sätta igång




Häll ned all kapris och rör om då och då, kaprisen ska friteras i oljan.




Ta upp ett par kapris efter några minuter och lägg på ett hushållspapper blir de snabbt torra och krispiga är de klara.




 



Lägg upp laxtartaren och toppa med riven gravad äggula, friterad kapris & picklade senapsfrön


Passar till

Tips

ASC

Aquaculture Stewardship Council, ASC, är en global hållbarhetsmärkning för odlad fisk och skaldjur. Märkningen ställer bland annat krav på fodret som används i odlingarna, på minskad antibiotikaanvändning, vattenrening och på att fisken ska kunna spåras tillbaka till odlingsplatsen. Dessutom finns sociala krav som föreningsfrihet, förbud mot barnarbete med mera. 

I ASC finns representanter från bland annat fiskeribranschen, forskning och civilsamhället.