Terese Cedergren

Laxsnitt med sötpotatischips, avokadoröra & apelsin

Föregående Nästa
foodfolder-lax-sötpotatis-rose.jpg
Krispiga hemgjorda sötpotatischips toppade med färsk lax, avokadoröra och apelsin ett perfekt rosevins tilltugg. Vill du spara tid, använd "köpe" chips ;)

Ingredienser

  • 300 g färsk lax
  • 200 g sötpotatis
  • 1 tsk maizena
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • 0,5 st citron
  • 1 klyfta(or) vitlök
  • 2 st avokado
  • 2 st apelsin
  • 1 msk färsk ingefära
  • Topping:
  • ärtskott eller fänkålsdill
  • svartpeppar

Gör så här:

Sötpotatischips


Sätt ugnen på 175°.


Skrubba sötpotatisen och skiva den tunt, gärna med en mandolin alt. osthyvel.


Lägg skivorna i en skål och skaka dem i maizena, olja och salt. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.


Rosta i ugnen i ca 20-45 min beroende på skivornas tjocklek och din ugn. När de är gyllene och krispiga är de klara.


Låt svalna.


Färsk lax


OBS! Be om en sushilax i fiskdisken eller tala om att du ska servera den rå. I annat fall kan du själv frysa fisken i 48 tim.


Tärna laxen i små kuber. 


Skala och riv ingefäran fint. Tvätta citronen och riv zesten.


Blanda samman lax, olivolja, citronzest och salt.


AVOKADOröra


Dela avokadon och ta ut kärnan. Mosa fruktköttet med citronsaft, ingefära och pressad vitlök till en röra. Samla av med salt.


Skär och filéa apelsinen.


Servera sötpotatischipset med lax, avokadoröra, apelsin och toppa med ett par drag svartpeppar, ärtskott, klöver eller fänkåls dill.


Servera med rosevin


Pure Mirabeau de Provence


Susana Balbo Signatur Rosé


André Vatan Maulin Bèle Sancerre Rosé


Brancaia ROSÈ


Umathum Rosa - Österrike


Charles Heidsieck Rosé Réserve