Terese Cedergren

Ugnsbakad lax med rostad fänkål, potatis, gurksallad och parmesan majonäs

Föregående Nästa
foodfolder-lax (1)
Lax med primörer är bland de godaste som finns! Sälta, fett och syra i en härlig kombo.

Ingredienser

  • 300 g lax sida
  • vitlök (gärna rökt)
  • 1 msk smör
  • 1 st citron
  • 1 st fänkål
  • 1 dl gurka (tunna skivor)
  • 1 msk färsk hackad dill
  • 1 nypa(or) socker
  • 6 st färsk potatis (små)
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • Sås:
  • majonäs (recept länk finns)
  • 0,5 dl parmesan

Gör så här:

Gurksallad


Skiva gurkan i tunna skivor. Blanda citronsaft, socker, olivolja, färsk hackad dill och smaksätt dressingen med lite salt och peppar. Häll över gurkan och rör om, låt stå i kylskåpet under tiden du tillreder resten av rätten.


Majonäs


Tillred en majonäs enligt recept på majonäs, hoppa tryffeln i receptet och smaksätt med riven parmesan.


Ugnsrostad fänkål


Skär fänkålen i tunna skivor och lägg i en ugnssäker form och rosta tillsammans med olja och salt i ugnen ca 15 min på 120 grader.


Laxen


Dela laxsidan i två bitar och lägg den på ugnsfolie. Täck laxen med citronskivor och rikligt med vitlök, salta och avsluta med en klick smör. Slå in fisken i folien.


Ugnsbaka laxen på ca 120 grader i 15-20 minuter, fisken skal helst behålla en rå kärna.


Koka färskpotatisen till den är mjuk.



Gott till;