Terese Cedergren

Kycklinglasagne

Föregående Nästa
foodfolder-kycklinglasagne.jpg
Lasagne med kyckling, rödvin, morot och svamp! Gott och lite mer klimatsmart, tänk även på att köpa en riktigt bra kycklingfärs. Servera med ett gott glas Chianti Classico Riserva.

Ingredienser

  • 600 g kycklingfärs
  • 1 dl rödvin
  • 100 g champinjoner
  • 2 st morötter
  • 2 st gul lök (små)
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 1 st hönsbuljong tärning
  • 1 burk(ar) krossade tomater
  • salt
  • peppar
  • 2 krm timjan
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 dl riven ost
  • 15 st lasagneplattor
  • 3 msk olivolja
  • Sås:
  • 7 dl mjölk
  • 4 msk mjöl
  • 40 g smör
  • 1 krm muskot (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 dl riven ost

Gör så här:

Köttfärssåsen


Stek färsen med olja i en gryta. Smula buljongen över och krydda med timjan, paprikapulver, salt och peppar.


Riv löken, champinjonerna och morötterna. Häll sedan ned dem i grytan och stek dem mjuka tillsammans med färsen.


Häll på rödvin och låt sjuda i ett par minuter innan du häller i de krossade tomaterna. Låt sedan köttfärssåsen sjuda i ca 15-20 min.


Bechamelsås


Värm upp mjölken.


Smält smöret i en annan kastrull alt. använd flytande smör- och rapsolja och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.


Slå i hälften av den varma mjölken och rör om så det blir slätt och fint. 


Häll sedan på resterande mjölk och osten och vispa om.


Låt sjuda på låg värme i 5-10 minuter.


Smaka av med salt, peppar och riv ned muskotnöten efter tycke och smak.


 Lasagnen


Smörj en ugnssäker form med olja.


Varva lasagneplattorna med färssås och bechamelsås i formen. Avsluta med lasagneplatta, lite sås och osten.


Gratinera i 225 grader med undervärme i ca 20–30 minuter.


Servera till

Tips

Lyssna på vår podcst i glaset om rödvin

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.