Terese Cedergren

Lammracks

Föregående Nästa
foodfolder-lammracks.jpg
Krydda, ugnsstek/grilla och låt sedan köttet vila i ca 10 minuter efter tillagning. Servera lammet med en härligt grön salsa verde sås, en fräsch sallad, sötpotatispommes eller varför inte med urgoda ugnsrostade krossade potatisar.

Ingredienser

  • 0,6 kg lammracks
  • salt
  • valfria örtkryddor
  • 2 st vitlöksklyftor

Gör så här:

Krydda lammracksen med salt och peppar eller gnid dem med en rub.


Ugnsstek


Bryn racksen runtom i smöret i en stekpanna. Lägg i krossade vitlöksklyftor mot slutet i pannan. 


Lägg köttet på en plåt tillsammans med vitlöken och stek klart mitt i ugnen ca 40 minuter eller till köttets innertemperaturen är 56-58˚C (rosastekt).


Grilla


Grilla på direkt värme tills det får fin krispig kulör.

Grilla sedan på indirekt värme tills innertemperaturen är 56-58˚C (rosastekt). Pensla gärna med glaze mot slutet av grillningen. Låt köttet vila ca 10 minuter.


Marinad



Servera lammracksen med Salsa Verde, labnesötpotatispommes eller varför inte med urgoda ugnsrostade krossade potatisar.



 Lyssna på podden via Spotify,  Acast eller iTunes.


  


I glaset rekommenderar vi den ekologiska chianti classicon

Tips

Innertemperatur för blodigt, medium och välstekt

Blodigt / rare:52-54˚C (Nöt, lamm) ta bort från grillen/ugnen mellan 50-52° C

Medium / medium rare: 55-60˚C (Nöt, kalv, lamm) ta bort från grillen/ugnen mellan 52-54° C 

Medium välstekt / medium: 58–68˚C (Nöt, kalv, lamm) ta bort från grillen/ugnen mellan 52-54° C

Välstekt / well-done: 70˚C (Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm) ta bort från grillen/ugnen mellan 58–68˚C

 

Innertemperatur lamm

Lammentrecôte 58-70˚C

Lammfilé 58-70˚C

Lammfärs 70˚C

Lammkotlett 58-70˚C

Lammracks 58-70˚C

Lammstek 60-70˚C

Lammytterfilé 58-70˚C

Lammrostbiff 58-70˚C