Terese Cedergren

Lammköttbullar i nordafrikansk tomatsås

Föregående Nästa
foodfolder-lammköttbullar.jpg
Köttbullar på lamm i en tomatsås inspirerad av de nordafrikanska köket. En smakrik gryta som gillar fylliga röda viner.

Ingredienser

  • 0,4 kg lammfärs
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm spiskummin
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 klyfta(or) vitlök
  • Sås:
  • 400 ml krossade tomater
  • 1 st gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 st grönsaksbuljong tärning
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 dl kikärtor
  • salt
  • svartpeppar
  • Topping:
  • 1 st grön paprika
  • 0,5 kruka(or) färsk koriander

Gör så här:

Lammfärsbullar


Sätt ugnen på 200°.


Blanda lammfärs med potatismjöl, rapsolja, spiskummin, salt och svartpeppar. Skala och pressa i vitlöken.


Forma färsen till jämnstora köttbullar och lägg dem i en oljad ugnssäker form.


Sätt in dem i ugnen och låt dem tillagas i ca 15-20 min.


Tomatsås med kikärtor


Skala och finhacka löken och fräs den i olja tills den är mjuk.


Tillsätt krossade tomater, kikärtor, buljong, tomatpuré, spiskummin, paprikapulver och svartpeppar och låt såsen koka ca 15 min.


Fin hacka paprikan.


Lägg ner köttbullarna i varma tomatsåsen och strö över paprika och färsk koriander.


Servera med bulgur eller en linsragu och ett fylligt glas rött!


Hitta även de vegetariska receptet på grytan med samma smaksättning här!