Terese Cedergren

Kyckling på franskt vis

Föregående Nästa
foodfolder-kyckling.JPG
Lättlagad och god kyckling i ugn med inspiration från franska Bourgogne. Servera med krossade potatisar & tryffelmajonäs. Drick med fördel ett glas vitt från Bourgogne ;)

Ingredienser

  • 1 kg en hel kyckling
  • 1 dl salt
  • 4 dl vitt vin
  • 2 msk olivolja
  • 1 st citron
  • 1 kruka(or) rosmarin
  • 3 själk(ar) salvia
  • 2 st rödlök
  • 1 tsk paprika pulver
  • Tillbehör:
  • tryffel majonäs
  • rotfruktsplåt

Gör så här:

Marinera kycklingen i 10% saltlake.


1 liter vatten


1 dl grovt salt utan jod


½ msk strösocker


Häll upp vattnet i en ren bunke med lock, keramik, plast, glas men inte metall. Vispa ner salt och socker med vanlig handvisp så det löser sig. Lägg i kycklingen och på med lock. Ställ i kylskåp i minst 6 timmar. (1-2 dygn blir det som bäst)


Lägg sedan kycklingen i en ugnssäker form.


Häll över vin och olivolja.


Skär upp lök och stoppa in i skrovet på kycklingen tillsammans örter och peppar.


Låt den vara i ugnen på 150 grader till köttsaften är klar ca 1 tim & 10 min.


 


Servera med krossade potatisar, tryffelmajonäs & en sallad. Drick med fördel ett glas vitt från Bourgogne ;)