Terese Cedergren

Kronärtskocka

Föregående Nästa
kronärtskocka-foodfolder
När råvaran som gör jobbet - koka, ät och njut! Kronärtskocka är en alldeles utmärkt förrätt alt plockmat.

Ingredienser

  • 2 st kronärtskocka
  • 1 msk salt
  • Sås:
  • 100 g smör
  • 0,25 st citron

Gör så här:

Skär bort stammen på kronärtskockan och skölj dem väl.


Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt och lägg i skockorna.


Ungefärlig koktid för stora kronärtskockor är 30-50 minuter, för små 20-30 minuter. Tag upp dem med hålslev och låt dem rinna av väl.


Servera med citron- eller tryffelsmör.


När man äter kronärtskockor lossar man bladen runt om skockan, doppa bladen i smör och ät av den nedre mjuka delen. Innan man äter bottnen, den verkliga delikatessen, tar man bort det sk skägget.


Smält smör och addera färsk citron juice alt hyvla i tryffel. Salta efter smak.


Gott till;

Tips

I mikrovågsugn kan en stor skocka tillagas med lite vatten i en övertäckt skål på full effekt på 8-10 minuter.